Nadine
02/11/2024
1 min
0

Zelfkritiek

02/11/2024
1 min
0
Zelfkritiek komt voor in vele vormen, van subtiel tot ronduit zelfdestructief, maar subtiel of bot, geen enkele vorm van zelfkritiek gaat je helpen je beter te voelen. Je wordt geen beter mens door slecht over jezelf te denken!
Merk jij ook dat je erg kritisch bent naar jezelf? Vind je zelden dat je iets goed doet? Verwacht je altijd meer inzet dan je kunt geven? Ben jij iemand die zichzelf regelmatig toespreekt: “Ik had dit beter moeten doen. Ik had dit anders moeten aanpakken. Zie je wel, het lukt me niet, ik ben gewoon niet goed genoeg.
Zelfkritiek is aangeleerd door anderen en verstevigd door jezelf. Kritiek hoort bij opvoeding, maar kan soms doorslaan. Als je erg kritische ouders, leraren, vrienden of partners hebt gehad, kan dat een grote invloed hebben in hoe je met jezelf omgaat. Als je maar vaak genoeg hoort dat je het beter moet doen en dat het niet genoeg is, begin je op een gegeven moment dat zelf te geloven.
Ik vraag regelmatig aan cliënten: “Wanneer is het genoeg?  Wanneer ben je tevreden?” En vaak antwoorden ze: “Als ik me voor 200% inzet.”
Waarom hebben we moeite zelfkritiek los te laten?
Zelfkritiek is een oordeel van naar binnen gerichte negatieve dialoog. Maar onder elk oordeel zit een behoefte, dus zoom eens dieper in op die behoefte en maak er jezelf bewust van wat er dieper in jou leeft. Vandaaruit kun je mededogen voor jezelf voelen en dan komen bij wat je echt nodig hebt. Beetje steun en hulp bij nodig? Dat kan door een online afspraak te maken
Er is een groot verschil tussen gezond zelfvertrouwen en eigendunk of arrogantie. Zelfvertrouwen krijg je door jezelf te waarderen zoals je bent = zelfacceptatie en arrogantie krijg je door jezelf beter te vinden dan anderen. Een groot verschil. Je hebt alle reden om blij te zijn met jezelf: Als jij het niet bent, hoe kunnen anderen het dan zijn?
Geniet vandaag van jezelf door je bewust te zijn van wat wel goed gaat in je leven 

Nadine
Reacties